Gemeentearchief Ede

monnikenwerk: leren schrijven met een veer

In het eerste gedeelte van de workshop vertelt een medewerker van het Gemeentearchief hoe er in de middeleeuwen werd geschreven: hoe maakte men inkt? Hoe werkt zo’n veer? En wat is de functie van die mooie versierde beginletters? De oudst bewaarde handschriften uit het Gemeentearchief komen aan bod en leerlingen leren meteen wat de Edese Proosdijweg en Proosdijboerderij te maken hebben met ‘monnikenwerk’.

 

Na deze introductie gaan leerlingen zelf aan de slag met veer en inktpotje. Eerst oefenen ze op kladpapier, daarna maken ze een eigen oorkonde of een brief op mooi ‘oud’ papier. Ze bezegelen hun werk met een echt lakzegel. De workshop Monnikenwerk wordt op school gegeven.

Workshop ganzenveer, collage

Kerndoelen:  8, 51, 52, 56

Tijdvak: Tijd van monniken en ridders en Tijd van steden en staten

Onderwerp: Opdrachten over schrijven en  handschriften

Werkvorm: Gastles en workshop

Groep: 4 & 5

Max. aantal leerlingen: 32

Duur: 60 – 90 minuten

Kosten: Gratis voor leerlingen uit de gemeente Ede

Tijden waarop de bezoekles wordt aangeboden: 
 Maandag t/m donderdag

Praktische voorbereiding: Werkschorten voor leerlingen en kranten voor op tafels

Gewenste begeleiding vanuit school: Minimaal twee begeleiders

CONTACT

Bergstraat 4
(hoofdingang van het gemeentehuis)
Tel: 14 0318

 

https://gemeentearchief.ede.nl/
gemeentearchief@ede.nl

OPENINGSTIJDEN

Het educatieve programma ‘Monnikenwerk: leren schrijven met een veer’ wordt in de klas gegeven op maandag t/m donderdag.

Bereikbaarheid

N.v.t., het educatieve programma wordt in de klas gegeven

Lessuggesties
in de klas

Lessuggesties in de klas

Meer lessuggesties kunnen worden opgevraagd bij de instelling.

Educatie

Workshop ganzenveer

Workshop monnikenwerk: leren schrijven met een veer

In het eerste gedeelte van de workshop vertelt een medewerker van het Gemeentearchief hoe er in de middeleeuwen werd geschreven: hoe maakte men inkt? Hoe werkt zo’n veer? En wat is de functie van die mooie versierde beginletters? De oudst bewaarde handschriften uit het Gemeentearchief komen aan bod.

Lees verder
WOII in Ede

WOII in Ede: verzet en verraad

Leerlingen ontdekken aan de hand van originele stukken hoe het verzet te werk ging in 1944. Ze puzzelen met historische foto’s genomen in Ede. En een dagboek uit de oorlog laat hun zien hoe deze periode voor ‘gewone Edenaren’ verliep.

Lees verder
Anna Maria Moens

Wie was Anna Maria Moens? (klas 1 en 2)

Anna Maria Moens (1775 – 1833) moet rond 1800 een bekende verschijning in Ede zijn geweest. . In dit lesprogramma voor klas 1 en 2 havo/vwo leren leerlingen Moens kennen door zelf aan de slag te gaan met een scala aan archiefbronnen, zoals notariële akten, foto’s en het prachtige Album Amicorum (een soort vriendenboek) van Moens.

Lees verder
A. Kaart 'Vastelavonds Tocht' k161

De inval op de Veluwe (1624). Media in tijden van oorlog

De Tachtigjarige Oorlog op de Veluwe: voor velen wellicht een onbekend stuk geschiedenis. Toch speelde Ede in het jaar 1624 een hoofdrol in de strijd tussen de Spanjaarden en de Republiek. In deze gastles krijgen leerlingen uit de bovenbouw informatie over hoe het nieuws over de strijd zich verspreidde, welke propagandamiddelen werden ingezet en hoe de beeldvorming van ‘vriend en vijand’ verliep.

Lees verder