Gemeentearchief Ede

Wie was Anna Maria Moens?

Anna Maria Moens (1775 – 1833) moet rond 1800 een bekende verschijning in Ede zijn geweest. Ze was kostschoolhoudster op huis Kernhem en schrijfster. In dit lesprogramma voor klas 1 en 2 havo/vwo leren leerlingen Moens kennen door zelf aan de slag te gaan met een scala aan archiefbronnen, zoals notariële akten, foto’s en het prachtige Album Amicorum (een soort vriendenboek) van Moens.

 

Het doel is om leerlingen bekend te maken met de diversiteit en rijkdom van archiefstukken. Ook wordt Moens en het Ede van haar tijd voor een jonge doelgroep weer tot leven gewekt. Dat laatste gebeurt haast letterlijk in een filmpje dat de leerlingen van tevoren te zien krijgen.

 

De les kan zowel op school als in het gemeentearchief uitgevoerd worden. Als de klas naar het archief komt, wordt het lesprogramma gecombineerd met een rondleiding door de depots.

Anna Maria Moens

Kenmerkende aspecten: ’27. Het denken over staat en maatschappij in de Verlichting.’

Tijdvak: Tijd van pruiken en revoluties en Tijd van burgers en stoommachines

Onderwerp: Verlichting, onderwijs

Werkvorm: Presentatie, opdrachten en nabespreking

Groep: Klas 1 en 2 (Vwo/Havo) voortgezet onderwijs

Max. aantal leerlingen: 30

Duur: 90 minuten (blokuur)

Kosten: Gratis voor leerlingen uit de gemeente Ede

Tijden waarop de bezoekles wordt aangeboden: 
 Maandag t/m donderdag

Praktische voorbereiding: Geen

Gewenste begeleiding vanuit school: Minimaal één begeleider (uitvoering op school) of minimaal twee begeleiders (uitvoering in het archief)

CONTACT

Bergstraat 4
(hoofdingang van het gemeentehuis)
Tel: 14 0318

 

https://gemeentearchief.ede.nl/
gemeentearchief@ede.nl

OPENINGSTIJDEN

Het educatieve programma ‘Wie was Anna Maria Moens’ wordt in de klas of bij het gemeentearchief gegeven op maandag t/m donderdag.

Bereikbaarheid

Fiets: fietsenstalling aanwezig

Auto: parkeren voor de deur op parkeerplaats voor gasten (let op: hier is slechts beperkt plek!) of op openbare parkeergelegenheid in de nabije omgeving.

Lessuggesties
in de klas

Lessuggesties in de klas

Een filmpje dat de leerlingen van tevoren te zien krijgen.

Meer lessuggesties kunnen worden opgevraagd bij de instelling.

Educatie

Workshop ganzenveer

Workshop monnikenwerk: leren schrijven met een veer

In het eerste gedeelte van de workshop vertelt een medewerker van het Gemeentearchief hoe er in de middeleeuwen werd geschreven: hoe maakte men inkt? Hoe werkt zo’n veer? En wat is de functie van die mooie versierde beginletters? De oudst bewaarde handschriften uit het Gemeentearchief komen aan bod.

Lees verder
WOII in Ede

WOII in Ede: verzet en verraad

Leerlingen ontdekken aan de hand van originele stukken hoe het verzet te werk ging in 1944. Ze puzzelen met historische foto’s genomen in Ede. En een dagboek uit de oorlog laat hun zien hoe deze periode voor ‘gewone Edenaren’ verliep.

Lees verder
Anna Maria Moens

Wie was Anna Maria Moens? (klas 1 en 2)

Anna Maria Moens (1775 – 1833) moet rond 1800 een bekende verschijning in Ede zijn geweest. . In dit lesprogramma voor klas 1 en 2 havo/vwo leren leerlingen Moens kennen door zelf aan de slag te gaan met een scala aan archiefbronnen, zoals notariële akten, foto’s en het prachtige Album Amicorum (een soort vriendenboek) van Moens.

Lees verder
A. Kaart 'Vastelavonds Tocht' k161

De inval op de Veluwe (1624). Media in tijden van oorlog

De Tachtigjarige Oorlog op de Veluwe: voor velen wellicht een onbekend stuk geschiedenis. Toch speelde Ede in het jaar 1624 een hoofdrol in de strijd tussen de Spanjaarden en de Republiek. In deze gastles krijgen leerlingen uit de bovenbouw informatie over hoe het nieuws over de strijd zich verspreidde, welke propagandamiddelen werden ingezet en hoe de beeldvorming van ‘vriend en vijand’ verliep.

Lees verder