Instellingen en Musea

Jachthuis Sint-Hubertus

Jachthuis Sint-Hubertus is een gebouw in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het werd in 1914 ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage, in opdracht van het echtpaar Helene en Anton Kröller-Müller.

Vereniging Oud Ede

De Vereniging Oud Ede, met in 2020 ruim 700 leden, is opgericht in 1924.

vluchtoord-1

Vluchtoord Ede

Na de Duitse inval in België eind 1914 zijn veel Belgen naar Nederland gevlucht. In eerste instantie werden zij opgevangen in tentenkampen, maar al snel werd begonnen met de bouw van enkele vluchtoorden met vaste gebouwen.

tegel-1

Nederlands Tegelmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo ligt aan de rand van bos en hei, midden op de Veluwe. Het museum heeft één van de grootste verzamelingen Nederlandse wandtegels en tegeltableaus.

schaap-1A

Edese Schaapskudden

Rond 1900 liepen enige duizenden schapen van de geërfden van de Buurt Ede-Veldhuizen op de heide rond Ede.

cultura-1

Cultura Erfgoed

Cultura Erfgoed, op de tweede verdieping van Cultura, is een kenniscentrum, werkplek en ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Ede.

Concordia-1

Concordiamolen

De huidige molen is in 1865 gebouwd op de plaats waar vroeger een standaardmolen heeft gestaan.

Museum Vliegbasis Deelen

Het museum toont haar collectie uit de geschiedenis van de naastgelegen vliegbasis Deelen. Er wordt ruim aandacht besteed aan de luchtoorlog in de jaren 1940 – 1945.

Veldhuizen-1

Ede en Veldhuizen

De Buurt(schap Ede en Veldhuizen is het oudste bestuurlijk orgaan van inwoners (geërfden) binnen de historische grenzen (zie website) van de Buurt.