Nederlands Tegelmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo ligt aan de rand van bos en hei, midden op de Veluwe. Het museum heeft één van de grootste verzamelingen Nederlandse wandtegels en tegeltableaus.

Tegels worden al eeuwenlang gebruikt in woonhuizen en boerderijen, vooral rond de schouw, als wandbekleding tegen vocht en vuil. De tegels die beschilderd zijn met een afbeelding zijn bovendien mooi als versiering. Om tegels te vervaardigen was een werkplaats met een oven nodig. De productie was grotendeels handwerk, een ambacht dat soms door ware kunstenaars werd beoefend. Over de techniek van het bakken en beschilderen is in het museum veel te zien.

tegel-1

ACTIVITEITeN

Museumvlogs – Nederlands Tegelmuseum bij je thuis!

Vanwege het coronavirus is het Nederlands Tegelmuseum t/m 19 mei gesloten. In de tussentijd vertelt conservator Johan Kamermans over de collectie. Bekijk hieronder de verschillende video's. Veel kijkplezier!

Educatie

tegel-5

Kinderspelen

Tijdens het bezoek ontdekken leerlingen hoe tegels gemaakt worden, hoe het leven er vroeger uitzag en onderzoeken ze de afbeeldingen op de tegels – de kinderspelen.

Lees verder