Vereniging Oud Ede

De Vereniging Oud Ede, met in 2020 ruim 700 leden, is opgericht in 1924. De Vereniging doet onderzoek naar alles wat betrekking heeft op het ontstaan en de geschiedenis van de gemeente Ede en het verzamelen en bewaren van wat van belang kan zijn voor de geschiedenis van Ede waaronder ook het monumentaal erfgoed. De Vereniging organiseert voor haar leden twee of drie lezingen en één excursie per jaar. In De Zandloper (4/jr) publiceren wij verhalen uit de rijke geschiedenis van Ede.

 

De Vereniging verzamelt voorwerpen, textiel en schilderijen die uniek typisch zijn voor Ede en bruikbaar in exposities. De Vereniging streeft ernaar om één  exemplaar van elk boek dat over een onderwerp in Ede gaat in haar bibliotheek te hebben. De bibliotheek is in het kenniscentrum en tijdens de openingstijden zijn deze unieke boeken in te zien. Verder heeft de Vereniging een uitgebreide documentatieverzameling waarin alle aspecten van Ede aan bod komen. Deze documentatie is in te zien in het Gemeentearchief. Op termijn ook digitaal beschikbaar.

 

Vanaf 2009  is het beheer van de collectie en het organiseren van exposities ondergebracht in de stichting het Historisch Museum Ede. 

ACTIVITEITeN

Webinar over kunstwerk Jardin d’émail

Donderdag 16 juli
In deze bijzondere tijden waarin samenkomen lastig is, organiseert Historisch Museum Ede in samenwerking met Vereniging Oud Ede een webinar over het bijzondere kunstwerk ‘Jardin d'émail’ in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Na een lang restauratieproces wordt het bijzondere kunstwerk van Dubuffet in mei 2020 heropend. Ter gelegenheid daarvan geeft Rachelle van den Broek (voormalig Conservator in opleiding bij het Kröller-Müller Museum) op donderdag 19 juli om 10:00 een digitale lezing over de historie en het restauratieproces van dit bijzondere werk.