Evenementgegevens


Gemeentearchief

2 november

Historisch café

Op 2 november van 14:00-16:30 wordt er een historisch café georganiseerd in het atrium van Cultura Ede. Deze middag worden er twee lezingen gegeven. De lezing “Een jonge man uit Bennekom” zal worden verzorgd door Fons van Wanroij. Hij leerde op een dag onverwacht de kunstschilder Dick Ket persoonlijk kennen, als hij als student een bezoek brengt aan het toenmalig Gemeentemuseum van Arnhem. Dit was aanleiding voor een leven lang bezig zijn met deze surrealistische schilder, die nationaal erkenning genoot. Dick Ket schilderde vanuit het door hem ontworpen en door zijn ouders laten bouwen huis, waar hij op de eerste verdieping woonde en werkte. Iets wat heel duidelijk in zijn werk is terug te vinden. Fons van Wanroij schreef het boek ‘De Kunst van het verliezen’, over Dick Ket.

De andere lezing neemt Aart Homoet voor zijn rekening en zal gaan over een andere nationaal bekende Bennekommer, die in de volksmond als Boer Koekoek bekend stond. Boer Koekoek was eerst plaatselijk actief als lid van de Edese raad en kwam op voor de belangen van ‘de boeren’. Met zijn felle bewoordingen wist hij de aandacht te krijgen voor hun belangen. Uiteindelijk belandde hij daarmee als parlementslid in de Tweede Kamer. De oudere generatie zal zich ongetwijfeld zijn bewogen betogen herinneren die tot in het journaal toe zichtbaar waren. Aart zal over deze en minder bekende kanten van deze markante persoon een boekje open doen. Het echte boek zal op een later datum verschijnen.

Onder voorwaarde van de coronamaatregelen kunnen er deze middag maximaal 30 mensen in het Atrium terecht (Vol=Vol). De middag is vrij toegankelijk en u kunt zich uiterlijk vrijdag 23 oktober aanmelden voor deze bijeenkomst bij gemeentearchief@ede.nl (naam en mailadres), of bellen met 14 0318. Het streven is om ook een lifestream verbinding te maken, zodat de lezingen ook vanuit huis gevolgd kunnen worden.

Datum: 2 november 2020

Tijdstip: 14:00-16:30

Locatie: Atrium van Cultura Ede

Doelgroep: alle leeftijden

Kosten: gratis

Aanmelden: ja, opgeven via gemeentearchief@ede.nl