museum vliegbasis deelen

lesbezoek vliegbasis deelen

Ongeveer honderd jaar geleden werd het vliegveld Deelen in gebruik genomen. Het was toen niet veel meer dan een strook gras in een groot heideveld. Er liep een zandweg dwars door het vliegveld. Af-en-toe kwam er een militair vliegtuig dat wilde landen. Dan moest het wegverkeer even wachten tot dat het vliegtuig op de grond stond. Maar in 1940 werd het oorlog. Duitse soldaten namen het vliegveld in gebruik en maakten het zo groot dat ook het park De Hoge Veluwe onderdeel werd van het vliegveld. De Duitsers lieten honderden gebouwen maken en maakten ook drie betonnen startbanen. Er kwamen zwaar bewapende (jacht)vliegtuigen naar het vliegveld Deelen. Ze stelden ook kanonnen op aan alle kanten van het vliegveld. Ook zijn er nog tweehonderd gebouwen over die voor de Duitsers gebouwd zijn. Het museumgebouw is ook voor de Duitsers gemaakt. De muren zijn extra dik zodat het heel gebouw heel zou blijven als er op het vliegveld bommen zouden vallen. Er waren dikke stalen luiken die je voor de ramen kon draaien om bomscherven tegen te houden. Nu zitten die luiken niet meer op het gebouw, maar er is wel een stalen luik overgebleven. Dat staat in de tentoonstelling.

 

Veel vliegtuigen uit meerdere landen, zoals Duitsland, Engeland en later Amerika, zijn verongelukt. Ook in de buurt van Deelen zijn veel resten van neergestorte vliegtuigen gevonden. Er waren ook veel soorten vliegtuigen zoals propeller vliegtuigen en zelfs al straalvliegtuigen. De resten van de verongelukte vliegtuigen zijn allemaal te zien in Museum Vliegbasis Deelen. 

Kerndoelen: 51, 52 en 56

Onderwerp: Tweede Wereldoorlog

Werkvorm: Rondleiding

Groep: Bovenbouw

Max. aantal leerlingen: 30 leerlingen

Duur: 90 minuten

Kosten: Gratis

Tijden waarop de bezoekles wordt aangeboden: 
In overleg

Praktische voorbereiding: De klas verdelen in groepjes van 4 á 5 leerlingen

Gewenste begeleiding vanuit school: Eén begeleider per 4 á 5 leerlingen

Lessuggesties
in de klas

Lessuggesties in de klas

Meer lessuggesties kunnen worden opgevraagd bij de instelling.

Educatie

Lesbezoek Museum Vliegbasis Deelen

Ongeveer honderd jaar geleden werd het vliegveld Deelen in gebruik genomen. Het was toen niet veel meer dan een strook gras in een groot heideveld. Er liep een zandweg dwars door het vliegveld. Af-en-toe kwam er een militair vliegtuig dat wilde landen. Dan moest het wegverkeer even wachten tot dat het vliegtuig op de grond stond. Maar in 1940 werd het oorlog. Duitse soldaten namen het vliegveld in gebruik en maakten het zo groot dat ook het park De Hoge Veluwe onderdeel werd van het vliegveld.

Lees verder