Educatieaanbod

Workshop ganzenveer

Workshop monnikenwerk: leren schrijven met een veer

In het eerste gedeelte van de workshop vertelt een medewerker van het Gemeentearchief hoe er in de middeleeuwen werd geschreven: hoe maakte men inkt? Hoe werkt zo’n veer? En wat is de functie van die mooie versierde beginletters? De oudst bewaarde handschriften uit het Gemeentearchief komen aan bod.

WOII in Ede

WOII in Ede: verzet en verraad

Leerlingen ontdekken aan de hand van originele stukken hoe het verzet te werk ging in 1944. Ze puzzelen met historische foto’s genomen in Ede. En een dagboek uit de oorlog laat hun zien hoe deze periode voor ‘gewone Edenaren’ verliep.

Wat je niet op Google vindt: een kennismaking met het archief

Tijdens een afwisselend programma leren leerlingen uit groep 7 of 8 wat een archief is en wat voor moois het bewaart over de lokale geschiedenis. Wat voor soorten bronnen heeft een archief? En wat kun je allemaal met die bronnen? Staat dan toch niet álles op internet?!

Anna Maria Moens

Wie was Anna Maria Moens? (klas 1 en 2)

Anna Maria Moens (1775 – 1833) moet rond 1800 een bekende verschijning in Ede zijn geweest. . In dit lesprogramma voor klas 1 en 2 havo/vwo leren leerlingen Moens kennen door zelf aan de slag te gaan met een scala aan archiefbronnen, zoals notariële akten, foto’s en het prachtige Album Amicorum (een soort vriendenboek) van Moens.

A. Kaart 'Vastelavonds Tocht' k161

De inval op de Veluwe (1624). Media in tijden van oorlog

De Tachtigjarige Oorlog op de Veluwe: voor velen wellicht een onbekend stuk geschiedenis. Toch speelde Ede in het jaar 1624 een hoofdrol in de strijd tussen de Spanjaarden en de Republiek. In deze gastles krijgen leerlingen uit de bovenbouw informatie over hoe het nieuws over de strijd zich verspreidde, welke propagandamiddelen werden ingezet en hoe de beeldvorming van ‘vriend en vijand’ verliep.

Overzicht in een conerij, Jos Pe, 1946-1960. Gemeentearchief Ede

ENKA-Fabriek in Ede

Door middel van dit lespakket maken leerlingen kennis met deze fabriek in Ede. Aan de hand van oude foto’s wordt besproken wat voor fabriek de ENKA was, wie er werkten en wat er werd geproduceerd.

De Hoge Veluwe in je Broekzak

Op welk wild dier lijk je? Wat hoor je als je muisstil bent? Hoeveel kleuren ontdek je in het bos? En hoe ziet de pootafdruk van een uil eruit? Kinderen ontdekken het in De Hoge Veluwe in je broekzak: een boekje vol weetjes en doe-opdrachten.

Lesbezoek Museum Vliegbasis Deelen

Ongeveer honderd jaar geleden werd het vliegveld Deelen in gebruik genomen. Het was toen niet veel meer dan een strook gras in een groot heideveld. Er liep een zandweg dwars door het vliegveld. Af-en-toe kwam er een militair vliegtuig dat wilde landen. Dan moest het wegverkeer even wachten tot dat het vliegtuig op de grond stond. Maar in 1940 werd het oorlog. Duitse soldaten namen het vliegveld in gebruik en maakten het zo groot dat ook het park De Hoge Veluwe onderdeel werd van het vliegveld.

tegel-5

Kinderspelen

Tijdens het bezoek ontdekken leerlingen hoe tegels gemaakt worden, hoe het leven er vroeger uitzag en onderzoeken ze de afbeeldingen op de tegels – de kinderspelen.

Concordia-2

Concordiatour

Tijdens een spannende tour door de Concordiamolen, maken de leerlingen kennis met begrippen als vroeger en nu, graan, meel, molenaar, maalstenen en wieken, wind en windrichting.